Akcija!

Uspomene jedne kradljivice

Original price was: 15,00 KM.Current price is: 10,00 KM.

Kategorija:

Opis

Istinita prica o zivotu jedne ulicne kradljivice, koju je autorka romana cula prilikom novinarskog istrazivanja sprovedenog po zenskim zatvorima u Italiji.
Tereza Numa, glavna licnost romana, je istinska kradljivica i njena prica se odvija u Rimu i sirom Italije, izmedju sitnih ulicnih kradja i velikih kazni, u turobnim pansionima, u bioskopima trece kategorije, u zatvorima u kojima vlada nasilje, cak i u ludnici za kriminalce. Tereza se krece među prevarantima, prostitutkama i “ekspertima“ u dzeparenju, ali ostaje jedna jednostavna, vesela osoba, na svoj nacin postena i cedna. U Terezinom svetu nasilje i ugnjetavanje je svakodnevno, spontano i zestoko. Ljubav je najamnicka i nepromenljiva, seks je robna razmena. Posao se nikad ne nalazi. Novac, kad ga ima, pripada drugima. Glad je, medjutim, stalno prisutna i jedina je iskonska motivacija…
Dacia Maraini nam kroz Terezu predstavlja i druge licnosti iz ove knjige, portret italijanskog drustva ranih sedamdesetih godina, upoznaje nas sa neprilagodjenim ljudima onog vremena koji bi se mogli naci i u danasnjem drustvu.
Tereza je ekstremna licnost, autenticna, zivopisna, odmah budi simpatije i razumijevanje. Licnost koja pokazuje koliko je velika zudnja za slobodom i kako je nasuprot tome stvarnost cesto sacinjena od nepravdi svake vrste, narocito prema nejakima.

„Terezu sam srela u zatvoru 1969. godine, pricale smo dva minuta i shvatila sam da je bila licnost koju sam trazila“
Daca Maraini

Dodatne informacije

Autor

Daca Maraini

ISBN

9788686003331

Broj strana

278

Godina izdanja

2007

Stanje knjige

Polovna / Očuvana

Uvez

Meki